Het vinden van een woning in de Nederlandse huurmarkt is geen gemakkelijke opgave, en het indienen van een bod op een woning garandeert niet dat je het appartement krijgt. Recent onderzoek van Pararius.nl, een van de grootste huurplatforms in Nederland, en Verhuurwoningen.nl toont aan dat een gemiddelde woning in Amsterdam 450 bezichtigingsaanvragen trekt. Bezichtigingen zijn echter meestal beperkt tot 10-20 mensen, wat betekent dat de makelaar gedwongen is een strenge selectie te maken. Als je erin geslaagd bent een bezichtiging te krijgen, gefeliciteerd – je bent een stap dichter bij het verkrijgen van een woning! Maar hoe krijg je de woning als je van plan bent deze te huren na de bezichtiging? Hoe werkt het bieden op huurwoningen in Nederland?
Een bod uitbrengen
Bieden op huurwoningen in Nederland betekent dat je een officieel bod indient via de makelaar. Dit bod bevat je contactgegevens, informatie over je werk, je voorgestelde huurprijs en eventuele speciale voorwaarden of verzoeken (die kunnen afwijken van de standaard huurvoorwaarden in Nederland). Je kunt bijvoorbeeld vragen om een diplomatenclausule, professionele schoonmaak of specifieke aanpassingen zoals het schilderen van een muur.
Waarom is het zo belangrijk dit meteen in het bod te verwerken? Anders dan in veel andere landen is een bod in Nederland juridisch bindend zodra het is geaccepteerd. Dit betekent dat je zelfs voordat het huurcontract is ondertekend, al vastzit aan de overeenkomst.
Verhuurders mogen vanwege de Wet Vaste Huurcontracten doorgaans alleen contracten voor onbepaalde tijd mogen aanbieden. Zodra je bod is geaccepteerd, heb je je vastgelegd aan een huurovereenkomst voor ten minste 12 maanden. Het is dus cruciaal dat je eerste bod al je voorwaarden en verzoeken bevat. Als je een tegenbod ontvangt omdat sommige voorwaarden niet zijn geaccepteerd, ben je pas gebonden aan het contract zodra je het tegenbod goedkeurt. Het is belangrijk je te realiseren dat er weinig ruimte is voor onderhandelingen in de huidige markt!
Vereiste documenten voor het bieden op huurwoningen in Nederland
Het verschilt per makelaar welke documenten je moet aanleveren, de volgende documenten zin echter altijd vereist:
- Geldig paspoort or EU ID card
- Je arbeidsovereenkomst met de werkgever in Nederland
Andere documenten die regelmatig gevraagd worden:
- Uittreksel BRP – bewijs van inschrijving bij de gemeente
- Werkgeversverklaring
- Aanbeveling van je huidige of vorige huisbaas
- Een bankafschrijving van dezelfde bankrekening als waarop je salaris gestort wordt
- Drie recente salarisstroken
- Screenshot van je bankafschrift waarop je salarisoverschrijving te zien is
Succesvol bieden
n grote steden, vooral in Amsterdam, komt het steeds vaker voor dat kandidaten overbieden op de oorspronkelijke vraagprijs om hun kansen te vergroten. Overbieden vergroot echter niet altijd je kansen. Niet elke verhuurder is geïnteresseerd in het accepteren van een hogere huur. Verhuurders hechten vaak meer waarde aan betrouwbare huurders dan aan hogere biedingen.
In Nederland worden huurprijzen bepaald door een puntensysteem, waarbij een woning aan een bepaald aantal punten moet voldoen om een bepaalde huur te rechtvaardigen. Dit is gereguleerd door de overheid. Hoewel een verhuurder misschien een hoger bod wil accepteren, is dit mogelijk niet toegestaan als het bedrag de wettelijk maximale huur voor die woning overschrijdt.
Desondanks staan sommige verhuurders open voor overbieden. Ons advies is om altijd vooraf bij de makelaar te informeren of het nodig zou kunnen zijn en of de verhuurder open zou staan voor overbieden.
Houd er rekening mee dat je maar één kans hebt om je eerste bod uit te brengen. Makelaars zijn te druk om je op de hoogte te houden van andere biedingen, dus als je van plan bent om te overbieden, zorg er dan voor dat je eerste bod de hogere huurprijs bevat.
Wat echt helpt, is het verstrekken van een huurdersintro. Het schrijven van een overtuigende huurdersintro is een eenvoudige (en gratis) manier om jezelf te onderscheiden bij een makelaar en de verhuurder. Houd het persoonlijk, maar professioneel, positief en beknopt. Beperk je introductie tot maximaal twee pagina’s en sla het op als PDF. Om een sterke indruk te maken, kun je overwegen om een paar mooie foto’s van jezelf en je gezin toe te voegen. Je kunt ook een link naar je LinkedIn-profiel opnemen om geloofwaardigheid toe te voegen.
Meer weten over Anywr Netherlands’ relocation services?
Wil je meer weten over onze relocation services, of zou je graag assistantie willen bij het vinden van een huis? Neem gerust contact op via info.nl@anywr-group.com, we reageren binnen een werkdag!