Index
- Sociale, gemaximeerde en volledig geliberaliseerde huren
- Het puntensysteem, hoe werkt dat?
- Welke drempels zijn er?
- Wat betekent de Wet Betaalbare Huur voor mijn werknemers?
Sociale, gemaximeerde en volledig geliberaliseerde huren
Vanaf 1 juli 2024 zijn er in de Nederlandse huurmarkt drie segmenten: het sociale segment, de middenhuur (of gemaximeerde geliberaliseerde huur) en het volledig geliberaliseerde/vrije sector segment.
Sociale huurwoningen hebben maximaal 143 punten gebaseerd op de WOZ-waarde. Middenhuurwoningen hebben maximaal 186 punten. Beide categorieën hebben een maximale huur die door de Nederlandse overheid wordt bepaald. Volledig geliberaliseerde woningen, of de vrije sector, zijn alle woningen boven 186 punten. Verhuurders kunnen in dit segment elke huurprijs vragen.
Het puntensysteem, hoe werkt dat?
Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die van invloed zijn op de huurpunten in Nederland:
– Kamergrootte: Grotere kamers krijgen meer punten. De totale vloeroppervlakte van de woonruimte draagt bij aan de totale score.
– Keuken en badkamer: Een volledig uitgeruste keuken en een aparte badkamer voegen beide punten toe.
– Energieprestatie: Energiezuinige woningen krijgen hogere scores. Isolatie, verwarmingssystemen en energielabels beïnvloeden de beoordeling.
– Woningwaarde: De waarde van de woning beïnvloedt de huurpunten. Hogere woningwaarden dragen bij aan meer punten.
Deze factoren variëren per regio en lokale regelgeving. De liberalisatiegrens kan jaarlijks variëren, wat invloed heeft op het minimale aantal punten dat nodig is voor de vrije sector huur.
Welke drempels zijn er?
Sociale huursector: Woningen onder 143 punten. Om in aanmerking te komen voor sociale huisvesting is het inkomensniveau gebonden aan een maximum (https://www.government.nl/topics/housing/rented-housing). Er zijn (vaak lange) wachtlijsten, waardoor dit segment niet zo relevant is voor expat huisvesting.
Middenhuur: Woningen met 144 tot 186 punten vallen in deze categorie, met een specifieke maximale huur.
Vrije sector: Woningen met meer dan 186 punten zijn in de vrije sector, waarbij verhuurders elke huur kunnen vaststellen.
Wat betekent de Wet Betaalbare Huur voor mijn werknemers?
Bestaande contracten: Een woning tussen 143 – 186 punten: uw werknemer moet de huurprijs blijven betalen die bij ondertekening van het huurcontract met de verhuurder is overeengekomen. Als hij/zij echter minder dan zes maanden geleden is ingetrokken, kan een verlaging worden aangevraagd als de huur hoger is dan het puntensysteem bepaalt.
Nieuwe contracten: Verhuurders moeten huurders informeren over de punten van de woning en de maximale huur. Wetgeving vereist dit uiterlijk op 1 januari 2025.
In het algemeen: Helaas komt deze maatregel bovenop een belastingmaatregel en het verbod op tijdelijke huurcontracten in de meeste gevallen. De combinatie van maatregelen maakt dat het verhuren van woningen in het middensegment voor veel huiseigenaren niet meer rendabel is. Dit betekent dat er minder huizen in dit segment beschikbaar zijn en er meer vraag is naar vrije sector woningen (> 186 punten). De huren in deze vrije sector zijn dan ook fors gestegen.
Wilt u meer weten over huurprijzen in de grotere steden in Nederland? Of wilt u dat wij uw werknemers helpen bij het zoeken naar een woning? Anywr Netherlands helpt u graag! Neem contact met ons op via info.nl@anywr-group.com