Index
- Ik heb medische hulp nodig, wat moet ik doen?
- Noodgeval
- Niet spoedeisend
- Tandarts
Ik heb medische hulp nodig, wat moet ik doen?
Voor medische hulp in Nederland moet je de huisarts raadplegen voordat je naar het ziekenhuis gaat. De enige uitzondering is een noodgeval. Als er sprake is van een noodgeval moet je direct 112 bellen.
Noodgeval
Het nationale alarmnummer in Nederland is 112 voor hulp van politie, brandweer en ambulance.
Niet spoedeisend
Je moet altijd eerst naar de huisarts, het ziekenhuis is alleen voor spoedgevallen. Als er geen dringende reden is om meteen naar het ziekenhuis te gaan, is de huisarts de plek om te beginnen.
Huisartsen in Nederland hebben zes jaar studie geneeskunde plus nog eens drie jaar gespecialiseerde studie succesvol afgerond om huisarts te worden. Ze hebben goede kennis van veel gezondheidsthema’s en weten waar ze terecht kunnen als het hun boven de pet gaat. Je bent in goede handen!
De huisarts verwijst je door naar een specialist in het ziekenhuis als medische zorg van een specialist nodig is.
Bij medische noodgevallen buiten kantooruren moet je altijd de Huisartsenpost bellen. Ga niet direct naar de Spoedeisende Hulp. Zij zullen je vertellen dat je eerst de Spoedeisende Hulp moet bellen.
Woon je in Amsterdam en ben je nog niet ingeschreven bij een huisarts? Dan is de toeristische huisarts misschien een goede oplossing.
Tandarts
Het is belangrijk om snel nadat je in je nieuwe huis bent gaan wonen een tandarts te vinden. Houd rekening met een lange wachttijd voor de eerste afspraak. In geval van nood zal de tandarts je echter meestal direct zien, mits je je hebt ingeschreven. We raden u aan om uw medische gegevens mee te nemen.
Voor niet-spoedeisende medische hulp in Nederland moet je ingeschreven staan bij een huisarts of tandartspraktijk. Als je nog niet geregistreerd bent, kunnen wij een geschikte huisarts of tandarts voor je vinden en je helpen met het registratieproces.