Kosten van levensonderhoud in Nederland

Veel bedrijven in Nederland trekken werknemers uit het buitenland aan. In onze dagelijkse praktijk zien we dat sommige bedrijven moeite hebben om salarissen te bieden die de kosten van levensonderhoud in Nederland dekken. In deze blog verkennen we de verschillende aspecten van de Kosten van levensonderhoud in Nederland.

1. Huisvesting

Om te starten; huisvesting is waarschijnlijk de grootste uitgave voor iedereen die in Nederland woont. De kosten van huisvesting kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de stad of regio. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de kosten van accommodatie doorgaans hoger dan in kleinere steden. Het huren van een appartement of een huis kan duurder zijn in het stadscentrum in vergelijking met buitenwijken. Gemiddeld kost een appartement met één slaapkamer in het stadscentrum ongeveer € 1.300 tot € 1.800 per maand , terwijl hetzelfde appartement buiten het stadscentrum kan variëren van gemiddeld € 900 tot € 1.400 per maand.

Amsterdam is veruit de duurste stad en de regio rondom Amsterdam is de duurste regio in Nederland als het gaat om huisvesting. Amsterdam wordt gevolgd door Utrecht, Eindhoven, Den Haag en Rotterdam. Kleinere steden op het platteland hebben vaak minder huuraanbod, dus het kan lijken alsof het daar goedkoper is, maar in veel gevallen is er niet genoeg beschikbaarheid.

2. Eten en boodschappen

Naast bovengenoemde kosten voor huisvesting hebben ook de kosten van eten en boodschappen veel invloed op het maandelijkse budget. Uit eten gaan in restaurants kan relatief duur zijn, vooral in toeristische gebieden. Een eenvoudige lunch in een restaurant kost ongeveer € 10 tot € 15 (drankjes niet inbegrepen), terwijl een driegangenmaaltijd voor twee personen in een restaurant in het middensegment ongeveer € 50 tot € 70 kost (ook zonder drankjes). Voor boodschappen bedraagt het wekelijkse budget voor één persoon ongeveer € 40 tot € 60, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en dieetkeuzes.

3. Vervoer

Nederland heeft een uitstekend openbaar vervoerssysteem. De maandelijkse kosten voor vervoer variëren, afhankelijk van de locatie en hoe vaak uw werknemers gebruikmaken van het openbaar vervoer. Een maandelijkse reiskaart voor onbeperkt reizen binnen een stad kost ongeveer € 70 tot € 100. Als uw medewerkers kiezen voor een auto, moeten ze rekening houden met verschillende kosten, zoals de aanschaf van het voertuig, verzekering, brandstof en parkeren.

4. Zorgverzekering

Een basis zorgverzekering is verplicht in Nederland, en de kosten variëren op basis van de dekking en de gekozen aanbieder. De maandelijkse kosten voor de basis zorgverzekering variëren afhankelijk van de keuzes, van € 125 tot meer dan € 150 per persoon. Kinderen tot 18 jaar zijn inbegrepen in de polis van één van hun ouders.

Hoewel de basisverzekering veel, maar zeker niet alle items dekt, kan men aanvullende verzekeringen afsluiten voor bijvoorbeeld de tandarts of de fysiotherapeut. De kosten zijn afhankelijk van de gemaakte keuzes.

Let op, het is belangrijk om de meest actuele informatie te controleren, aangezien de bedragen jaarlijks veranderen.

5. Nutsvoorzieningen en gemeentelijke belastingen

Kosten voor nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit, verwarming, water en internet, zijn meestal redelijk stabiel. Voor een standaard appartement van 85m² liggen de maandelijkse kosten voor nutsvoorzieningen gemiddeld rond de € 150 tot € 200, afhankelijk van het energieverbruik en de locatie.

De gemeenten waar uw werknemers gaan wonen brengen jaarlijks belastingen in rekening voor bijvoorbeeld waterbeheer en afvalstoffen. Gemiddeld is dit in 2023 € 436 voor een huurhuis maar dit verschilt nogal per gemeente.

6. Onderwijs

Als uw werknemers kinderen hebben en van plan zijn om ze in te schrijven bij internationale scholen moeten zij (of u als werkgever, afhankelijk van uw policy) rekening houden met extra schoolgelden. Voor internationale scholen variëren deze van € 10.000 tot € 25.000 per jaar per kind, afhankelijk van de school en het schoolniveau.

Conclusie

De kosten van levensonderhoud in Nederland kunnen relatief hoog zijn. Wat wel belangrijk is om te realiseren is dat Nederland, mede door de bijbehorende salarissen, een goede levensstandaard kent. Gelukkige werknemers maken betere resultaten!

Hou er rekening mee dat de kosten die in deze blog worden genoemd, bij benadering zijn en kunnen veranderen op basis van factoren zoals persoonlijke levensstijlkeuzes en locatie. Voordat u beslissingen neemt, is het goed om nader onderzoek te doen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op via info.nl@anywr-group.com. Wij beantwoorden uw vragen graag!

Scroll naar boven