Wat kun je verwachten wanneer je een non-EU-employee in Nederland wilt aannemen? De meest gebruikte manier om dit te doen is door een kennismigranten procedure. In dit artikel zullen we de vereisten voor de kennismigranten procedure uiteenzetten en je informeren over een aantal alternatieve procedures.
Basics van de vergunning voor hoogopgeleide migranten in Nederland
Het doel van de procedure voor kennismigranten is om vaardigheden en kennis vanuit het buitenland in de Nederlandse economie te brengen. Personen met deze status werken doorgaans in leidinggevende en gespecialiseerde functies, als wetenschappelijk onderzoekers, gastdocenten of arts-assistenten. De geldigheidsduur van de vergunning is tot 5 jaar, of de looptijd van de arbeidsovereenkomst.
Vereisten voor hoogopgeleide migranten
Je kunt de status van kennismigrant verkrijgen voor je niet-EU-werknemers als:
- Je bedrijf een juridische entiteit in Nederland heeft en een zogenaamde erkend referent voor de IND is.
- Het salaris voldoet aan de (jaarlijks veranderende) salariscriteria. Ter referentie, voor het jaar 2023 is het minimumsalaris voor expats onder de 30 jaar € 3.672 per maand en € 5.008 voor expats van 30 jaar en ouder.
- Je toekomstige werknemers in het bezit zijn van een geldig paspoort.
- De betrokken personen verklaren dat ze geen risico vormen voor de openbare orde of nationale veiligheid.
- Ze bereid zijn om een tuberculosetest te ondergaan, tenzij hun nationaliteit hen daarvan vrijstelt.
Wat als je bedrijf niet aan de vereisten voldoet?
De basis van de kennismigrantenprocedure is dat je bedrijf erkend referent is voor de Nederlandse immigratieautoriteiten. Als je bedrijf deze erkenning nog niet heeft, zul je de aanvraag moeten starten. Anywr Netherlands kan je hierbij helpen! De beslissingsperiode hangt af van hoelang je bedrijf al in Nederland geregistreerd is. Bedrijven die al langer dan 18 maanden bestaan (en aan de vereisten voldoen) ontvangen hoogstwaarschijnlijk binnen 3 maanden of zelfs eerder goedkeuring. Bedrijven die nieuw zijn in Nederland zullen waarschijnlijk een langere besluitvormingsperiode tegemoet kunnen zien.
Er zijn echter alternatieven (afhankelijk van de geldende situatie):
- Heeft de werknemer een EU-partner? In dat geval kun je mogelijk een andere procedure gebruiken, namelijk de ‘verificatie op grond van EU-wetgeving’.
- Heeft de werknemer een niet-EU-partner met een werkvergunning? Hij/zij is vrij om in Nederland te werken zolang de partner de vergunning behoudt/de relatie voortduurt.
- Is jouw bedrijf een start-up? In sommige gevallen is het mogelijk om een verblijfsvergunning aan te vragen voor essentieel personeel van een start-up.
- De procedure voor intra-corporate transferees; voor niet-EU-werknemers die worden overgeplaatst naar Nederland vanuit een niet-EU-land (en in dienst blijven bij die niet-EU-entiteit).
- De EU Blauwe Kaart; de vereisten voor de EU Blauwe Kaart zijn anders (hoger) dan die voor de procedure voor hoogopgeleide migranten, maar dit kan een oplossing bieden.
- Werk samen met een employer of record, die optreedt als formele werkgever totdat je aanvraag voor de erkenning als sponsor is goedgekeurd door de Nederlandse immigratieautoriteiten.
Neem contact op voor meer informatie!
Anywr Netherlands helpt veel bedrijven en hun werknemers bij hun immigratieprocedures. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden om niet-EU-burgers in dienst te nemen, neem dan gerust contact op met: info.nl@anywr-group.com.