De kennismigranten (KM) en de Intra-Corporate Transferee (ICT) regelingen zijn de populairste immigratieprocedures voor expats in Nederland. Ze stellen niet-EU/EEA/Zwitserse burgers in staat om legaal in Nederland te werken. Hoewel het doel van beide vergunningen vergelijkbaar is, zijn ze ook erg verschillend. In dit artikel zal ik de zeven belangrijkste verschillen tussen de twee vergunningen bespreken.
1. Aanvragen voor de populairste immigratieprocedures voor expats
De kennismigrantenregeling is bedoeld voor kenniswerkers die een arbeidsovereenkomst aangaan met een Nederlandse werkgever. De ICT-vergunning is bedoeld voor werknemers die worden overgeplaatst binnen multinationale bedrijven. Werknemers worden overgeplaatst van de niet-EU-vestiging van het bedrijf naar de Nederlandse entiteit.
Belangrijk om te weten is dat kennismigranten- en ICT-vergunningen van toepassing zijn in verschillende situaties. Ze zijn niet onderling uitwisselbaar, wat betekent dat de situatie bepaalt welke regeling van toepassing is.
2. Eisen voor in aanmerking te komen
Om in aanmerking te komen voor een kennismigrantenvergunning moet het salaris van de werknemer voldoen aan een jaarlijks veranderend criterium. Bovendien moet de werknemer een arbeidsovereenkomst ondertekenen in Nederland. Er zijn geen verdere eisen met betrekking tot de functietitel, het opleidingsniveau of de werkervaring van de persoon.
In schril contrast hiermee is de ICT-vergunning alleen inzetbaar voor personen met een bepaald functieniveau en opleidingsachtergrond. Bedrijven kunnen alleen ICT vergunningen aanvragen voor managers of specialisten met een bachelordiploma en/of vijf jaar relevante werkervaring. Ook stagiaires die een masterdiploma hebben komen in aanmerking. Bovendien moeten werknemers waarvoor u een ICT-vergunning aanvraagt minimaal drie maanden in dienst zijn van een non EU bedrijf binnen dezelfde groep.
3. Salariseisen voor de populairste immigratieprocedures voor expats
De salarisvereisten voor de kennismigrantenvergunning zijn duidelijk. Ze worden jaarlijks geïndexeerd en gepubliceerd op de website van de IND.
De ICT-vergunning vermeldt geen exacte bedragen, maar vereist een marktconforme beloning. Een salaris wordt als marktconform beschouwd als het voldoet aan de salarisdrempels die gelden voor de HSM-vergunning.
4. Duur van expat immigratieprocedures in Nederland
De kennismigrantenvergunning kan worden afgegeven voor minimaal 1 jaar en maximaal vijf jaar. Bovendien is de kennismigrantenvergunning eindeloos verlengbaar.
De ICT-vergunning daarentegen wordt afgegeven voor een periode van minimaal 90 dagen. De maximale geldigheidsduur van de vergunning hangt af van de functie van de vergunninghouder. Voor managers en specialisten wordt deze afgegeven voor maximaal drie jaar, en voor stagiaires voor maximaal één jaar. De ICT-vergunning is niet verlengbaar. Daarom moeten werknemers bij het verlopen van hun ICT-vergunning Nederland verlaten of een andere vergunning aanvragen als ze in het land willen blijven. Als ze Nederland verlaten, kunt u na zes maanden opnieuw een ICT-vergunning aanvragen.
5. Baanmobiliteit binnen Nederland en EU
Met de kennismigrantenvergunning kunnen houders van werkgever veranderen zonder dat ze een nieuwe vergunning hoeven aan te vragen. Een melding aan de IND is voldoende.
Houders van een ICT-vergunning mogen alleen werken voor het specifieke bedrijf dat hun vergunning heeft gesponsord. In tegenstelling tot de kennismigrantenvergunning, biedt de ICT vergunning echter wel mobiliteitsrechten binnen de EU. Dit betekent dat houders vrij zijn om te werken voor de dochteronderneming of klant van hetzelfde bedrijf in een ander EU-land met dezelfde vergunning.
6. Beëindiging van de arbeidsovereenkomst
De kennismigrantenvergunning kent een zoekperiode van drie maanden om een andere baan te vinden als de arbeidsovereenkomst eindigt.
Houders van een ICT vergunning moeten Nederland onmiddellijk verlaten wanneer hun detachering eindigt, aangezien de vergunning geen zoekperiode biedt.
7. Lange termijn gevolgen
Met een kennismigrantenvergunning kunnen houders na een legaal verblijf van vijf jaar in Nederland de EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen verkrijgen. Deze mogelijkheid is niet beschikbaar voor houders van een ICT-vergunning.
De jaren doorgebracht als houder van een ICT-vergunning tellen echter wel mee voor de drempel van vijf jaar die vereist is voor een Nederlandse verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Omdat de ICT-vergunning slechts voor één tot drie jaar wordt afgegeven, moet de werknemer wel eerst een andere vergunning verkrijgen om de drempel van vijf jaar legaal verblijf te bereiken en in aanmerking te komen voor de Nederlandse nationale verblijfsvergunning.
8. De populairste immigratieprocedures voor expats in Nederland
Samengevat, hoewel zowel de kennismigranten- als de ICT vergunning personen uit niet-EU/EEA/Zwitserse landen in staat stellen om in Nederland te werken, kennen ze verschillende eisen en vereisen ze een andere procedure. Als u meer wilt weten over deze vergunningen of hulp nodig heeft, neem dan gerust contact met ons op via info.nl@anywr-group.com.